Archiwum lipiec-wrzesień 2017
Zbieranie grzybów w Polsce jest niezwykle popularnym zajęciem, natomiast ich spożywanie stanowi mocno osadzony w naszym społeczeństwie zwyczaj żywieniowy.
Bogate walory smakowe i zapachowe zawarte w grzybach sprawiają, że są one chętnie spożywane. Ponadto, pobyt w lesie jak oceniają amatorzy grzybobrania jest doskonałą formą aktywnego wypoczynku. Tak więc z jednej strony mamy do czynienia z cenionym artykułem spożywczym, którego zbiór dostarcza wiele przyjemności, z drugiej strony niestety grzyby mogą stać się przyczyna śmiertelnych zatruć pokarmowych. Warto więc przed wyruszeniem do lasu zaopatrzyć się w atlas grzybów, gdyż znajomość grzybów pozwoli nam uniknąć tragicznych w skutkach pomyłek.
Pamiętajmy o podstawowych zasadach bezpiecznego grzybobrania:
- Należy zbierać wyłącznie te grzyby, co do których nie mamy jakichkolwiek wątpliwości, że są jadalne (warto korzystać z atlasów);
- Należy zbierać wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone, gdyż młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku są najczęściej przyczyną tragicznych pomyłek;
- Początkujący grzybiarze powinni zbierać wyłącznie grzyby rurkowe, ponieważ w tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i jest dużo mniejsze ryzyko zatrucia;
- Unikać błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących (zabarwienie cebuli podczas gotowania, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak – gatunki śmiertelnie trujące np. Amanita phalloides, Amanita verna mają przyjemny, słodkawy smak);
- Zbierać grzyby w przewiewne koszyki, w żadnym przypadku w reklamówki foliowe, bo powoduje to zaparzanie i przyspiesza psucie grzybów, nie przechowywać świeżych grzybów ani potraw z grzybów zbyt długo;
- Nie należy zbierać grzybów w okolicach o skupisku odpadów tj. przy zakładach produkcyjnych, jak również rosnących w rowach lub na skraju lasu, przy drogach o dużym natężeniu ruchu - grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia;
- Nie należy zbierać i niszczyć grzybów niejadalnych i trujących, gdyż wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowią one część ekosystemu;
- W razie wątpliwości czy zebrane grzyby są trujące czy jadalne, można skorzystać z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno–epidemiologicznych.
W przypadku wystąpienia nudności, bólów brzucha, biegunki, skurczy mięśni, podwyższonej temperatury, po spożyciu grzybów, należy wywołać wymioty i jak najszybciej zgłosić się do lekarza. Pamiętajmy, że przy zatruciach muchomorem sromotnikowym występuje faza pozornej poprawy, po której stan chorego gwałtownie się pogarsza. Wezwany w porę lekarz może uratować mu życie.
W artykule wykorzystano informacje zawarte na stronie www.gis.gov.pl
Podziel się artykułem