Archiwum lipiec-wrzesień 2016
Oficjalne uroczystości Jubileuszowe 600-lecia pierwszej pisemnej wzmianki o Wiśniewie połączone z XI Festiwalem Kuchni Regionalnej „Z wiśniowym smakiem”.
15 lipca 2018 roku odbywały się oficjalne uroczystości Jubileuszowe 600-lecia pierwszej pisemnej wzmianki o Wiśniewie połączone z XI Festiwalem Kuchni Regionalnej „Z wiśniowym smakiem”.
Około godziny 13.00 rozpoczęły się oficjalne uroczystości na Skwerze 600-lecia. Uroczystości rozpoczął Wójt Gminy Wiśniew, Krzysztof Kryszczuk witając zgromadzonych gości, radnych oraz mieszkańców gminy. Wśród licznego grona zaproszonych gości byli m.in.: Minister Energii, Poseł na Sejm RP – Krzysztof Tchórzewski, Senator RP – Waldemar Kraska, I Wicewojewoda Mazowiecki – Sylwester Dąbrowski, Prezydent Miasta Siedlce – Wojciech Kudelski, Starosta Siedlecki – Dariusz Stopa, wójtowie gmin powiatu siedleckiego: Tomasz Hapunowicz - Zbuczyn, Dorota Dmowska – Paczuska – Mokobody, Henryk Brodowski – Siedlce, Stanisław Kaliński – Skórzec oraz Sławomir Wasilczuk – Korczew, Dyrektor MODR w Warszawie – Sławomir Piotrowski, Zastępca KMP w Siedlcach – mł. insp. Janusz Celiński, Zastępca KM PSP w Siedlcach – bryg. Waldemar Rostek, Dyrektor Delegatury w Siedlcach Kuratorium Oświaty w Warszawie -Adam Skup. Była też z nami delegacja starostów ze Słowacji: Katarina Škvarlová, Igor Birčák, Martin Kollár i Ladislav Timčo.W dalszej części programu jubileuszowego znalazła się uroczysta ceremonia zasypywania młodych wiśni, wybijanie monety jubileuszowej „Talar Wiśniewski”, poczęstunek jubileuszowym tortem oraz wręczenie nagród laureatom biegu Jubileuszowego „z wisienką w tle”.
Jednym z elementów uroczystości był pokaz i degustacja potraw z wiśni. Swoje popisowe potrawy zaprezentowały Koła Gospodyń Wiejskich z Helenowa, Daćbog i Plut, Radomyśli, Twork, Starych Oknin, oraz Pani Hanna Jastrzębska z Łupin.
Kulinarne specjały oceniała komisja konkursowa w składzie: Carlos Gonzales-Tejera – przewodniczący, Bożena Wyrębek – sekretarz oraz członkowie – Maria Jasińska i Wiesław Księżopolski. Komisja miała jak co roku miała trudne zadanie, ponieważ przygotowane potrawy zachwycały swoją wyjątkowością i unikalnym i niepowtarzalnym smakiem. Ostatecznie werdykt był następujący:
- I miejsce – Hanna Jastrzębska z Łupin za „Śledzie na słodko z suszonymi wiśniami”;
- II miejsce - KGW z Radomyśli za Pasztet z wiśnią i musem wiśniowym”;
- III miejsce – KGW z Helenowa za Tort Jubileuszowy „Wiśniowa fantazja”.
Poza tym komisja przyznała wyróżnienie dla KGW „Twórcze Kobiety” z Twork za „Poncz –Powiew lata”. Dyplomy za udział otrzymały: KGW ze Starych Oknin oraz KGW Daćbogi i Pluty.
Pierwsze trzy miejsca oraz wyróżnienie otrzymały talony pieniężne. Zaszczyt przygotowania nalewki z owoców wiśni na XII Festiwal Kuchni Regionalnej „Z wiśniowym smakiem” przypadł Pani Hannie Jastrzębskiej z Łupin.
Przeprowadzone przez Carlosa Gonzales-Tejera pokazy kulinarne cieszyły się dużym zainteresowaniem wśród publiczności.
Wśród artystów, którzy w tym roku zaprezentowali się w części artystycznej Uroczystości Jubileuszowych oraz wiśniowego święta znaleźli się: Zespół Pieśni i Tańca „Wiśniewiacy” im. Zbigniewa Myrchy, Zespół Ludowy im. Zbigniewa Myrchy „Wiśniewiacy”, Zespół Wokalny „RADOŚĆ” z Radomyśli, Młodzieżowa Orkiestra Dęta Czemierniki-Radzyń, Słowackie zespoły folklorystyczne z Drienicy i Dubovicy., występ dla dzieci – „W krainie fantazji”, Zespół Pieśni i Tańca „Chodowiacy” im. Alicji Siwkiewicz.
W programie nie zabrakło koncertów z muzyką taneczną w wykonaniu grupy „Ambitus” – hity polskiego rocka, oraz gwiazdy wieczoru grupy „Jagoda i Brylant”.
Podziel się artykułem