Menu

NASZE ŚMIECI, NASZA SPRAWA

MINIONE EDYCJE

III Festiwal Kuchni Regionalnej ,,Z wiśniowym smakiem”

Drukuj
1 2 3
Wielkie wiśniowe świętowanie już za nami. 19 lipca w Wiśniewie na ,,Rudzie” już po raz trzeci odbył się Festiwal Kuchni Regionalnej ,,Z wiśniowym smakiem”. Festiwal zaspokoił nie tylko gusta kulinarne. Był także ucztą dla miłośników muzyki na najwyższym poziomie, ponieważ wykwintność festiwalowych potraw mogła współgrać tylko z najlepszą muzyka operową i ludową. Organizatorami imprezy było Stowarzyszenie ,,Kapitał – Praca – Rozwój” i Gmina Wiśniew.

Święto wiśni rozpoczęła ,,Wiśniowa Parada Przebierańców”, którą poprowadziła Młodzieżowa Orkiestra Dęta z Kałuszyna – ,,Victoria”. W barwnym korowodzie kroczącym na Rudę, wzięli udział także śpiewacze zespoły ludowe – ,,Gręzowiacy” i ,,Wiśniewiacy”, jeźdźcy konni w strojach z epoki Księstwa Warszawskiego, dzieci i młodzież przebywająca na koloniach w Zbuczynie, radni, sołtysi, mieszkańcy gminy oraz zacni goście.

Uroczystości rozpoczął wójt gminy Wiśniew – Krzysztof Kryszczuk, witając gości i licznie przybyłych mieszkańców. Po występie zespołów ludowych ,,Wiśniewiacy” i ,,Gręzowiacy” repertuar patriotycznych pieśni zaprezentował chór dziecięcy ,,Grodzieńskie Słowiki” z Białorusi.

Kulminacyjnym punktem programu było zasypywanie wiśni. W tym roku do udziału w ceremonii zaproszeni zostali: Wojciech Kudelski – Prezydent Miasta Siedlce, Marta Sosnowska i Jarosław Głowacki – Wiceprezydenci Miasta Siedlce, Andrzej Silny – Kierownik Delegatury MUW w Siedlcach, Stanisław Kaliński - Wójt Gminy Skórzec, Marian Sekulski - Wójt Gminy Wodynie, Andrzej Skolimowski – Wójt Gminy Przesmyki, Krzysztof Miklaszewski – Wójt Gminy Cegłów, Jarosław Supera – Prezes Stowarzyszenia ,,Kapitał – Praca – Rozwój”, Stanisław Przesmycki – Dyrektor Generalny Firmy „Zeltech”, Beata Pasztor – sołtys Wiśniewa oraz członkinie ZL Wiśniewiacy. Ostatnie wisienki do gąsiorka wrzucił gospodarz Festiwalu – wójt gminy Wiśniew, ,,pieczętując” tym samym przyszłoroczną nalewkę. Obrzędowi asystowały i nad jego prawidłowością czuwały PanieElżbieta Rybaczewska – dwukrotna laureatka Festiwalu i Beata Izdebska – członek zarządu Stowarzyszenia ,,Kapitał – Praca – Rozwój”. Owoce pochodziły z sadu Bartłomieja Kurkusa – Wicestarosty Powiatu Siedleckiego – dziękujemy serdecznie!

Jednym z kluczowych elementów Festiwalu był pokaz i degustacja potraw z wiśni. W tym roku do konkursu kulinarnego ,,Z wisienką w tle” przystąpiło jedenaście ,,drużyn”. Komisja w składzie: Jarosław Supera i Beata Izdebska - SKPR, Bożena Krupa – właścicielka Cukierni ,,Prima”, Elżbieta Rybaczewska i Bożena Wyrębek – sekretarz komisji, po degustacji i regulaminowej ocenie zdecydowała o przyznaniu następujących miejsc:
I miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich Wólka Wiśniewska za WIŚNIOWY BISZKOPT, II miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich Stare Okniny za SAŁATKĘ Z GRILLOWANĄ POLĘDWICĄ Z SOSEM WIŚNIOWO – PIEPRZOWYM, III miejsca (równorzędne) – Koło Gospodyń Wiejskich Mroczki za WATRÓBKĘ
z WIŚNIAMI z CHLEBEM z WIŚNIAMI, Reprezentacja miejscowości Pluty za RAGOUT Z INDYKA z WIŚNIAMI.
Wyróżnienia szczególne otrzymali:
reprezentacja Kosowa Lackiego za ROGALIKI Z WIŚNIAMI – Koło Gospodyń Wiejskich z Cegłowa za NALEWKĘ WIŚNIOWĄ – ,,Dworskie Smaki” z Mościbród za BEZĘ Z MUSEM WIŚNIOWYM
 
Wyróżnienia:
Pani Elżbieta Mirowska za KOLOROWE LIZACZKI z WIŚNIAMI Koło Gospodyń Wiejskich Radomyśl za CHŁODNIK WINNO – WIŚNIOWY.

Wielkie podsumowanie konkursu i wręczenie nagród odbędzie się 13 września 2009 r. podczas II części Festiwalu, który odbędzie się w Myrsze.

Kolejnymi punktami programu były pokazy jazdy konnej w wykonaniu Adrianny Menes – brązowej medalistki Mistrzostw Polski Amazonek w damskich siodłach oraz występ grupy młodych jeźdźców. Pani Ada w stylizowanym stroju była niezwykle dostojna, dla kontrastu, sześciu wspaniałych – prezentując swoje umiejętności jeździeckie, zmontowali ciekawy show pokazujący ich niezwykłą zręczność, odwagę i talenty akrobatyczne. Oj, było na co popatrzeć! I rumaki i chłopaki jak wymalowane.

Po zmierzchu odbył się koncert gwiazdy Festiwalu – solistów Opery Narodowej: EDYTY CIECHOMSKIEJ – sopran oraz RYSZARDA WRÓBLEWSKIEGO – tenor. Artyści zaprezentowali wspaniały, ponad godzinny, program pt. ,,Miłość niejedno ma imię …”. Wykonawcom towarzyszyła Orchestra Cantabile, koncert poprowadził Jarosław Supera.
Uroczystości festiwalowe zakończył występ Olgi Manulik.

Festiwalowi towarzyszyła I Konferencja Sołtysów podczas której odbyły się warsztaty na temat ,,Jak sfinansować działalność świetlicy wiejskiej?”.

Organizatorzy dziękują wszystkim, którzy nie szczędzili wysiłku i funduszy, aby III Festiwal Kuchni Regionalnej ,,Z wiśniowym smakiem” mógł zakończyć się sukcesem.
 
W tym roku nasz festiwal wsparli m.in.:
– Stowarzyszenie Kapitał Praca Rozwój – szczególne podziękowania dla pani wiceprezes Beaty Izdebskiej, – Pani Bożena Krupa – Cukiernia ,,PRIMA” z Kaczor, – Państwo Małgorzata i Marek Jastrzębscy ze wsi Daćbogi, – Stowarzyszenie Wspólnota Polska oddział w Siedlcach – dziękujemy panu dyrektorowi Jackowi Grabińskiemu, – Pan Krzysztof Jastrzębski ze wsi Wiśniew-Kolonia.
 

Relacja wideo Festiwal Kuchni Regionalnej ,,Z wiśniowym smakiem”

Część 1

Część 2

Część 3 

Część 4 (parada)

WIĘCEJ ZDJĘĆ W FOTOGALERII

loader...

Nasze wyróżnienia i certyfikaty